GGD GHOR Nederland, CPO, LCCB… hoe zit het nou precies?

Over ons

De oplettende lezer/kijker ziet en hoort op deze website verschillende termen langskomen als we het hebben over ‘wij’:

  • GGD GHOR Nederland
  • Corona Programma Organisatie (CPO)
  • Landelijke Coördinatie Covid-19 Bestrijding (LCCB)
  • Landelijke coronabestrijdingsorganisatie.

Hoe zit het nou precies? We leggen het uit…

GGD GHOR Nederland

GGD GHOR Nederland is de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 GGD’en en GHOR-bureaus. In de eerste fase van de coronapandemie in 2020 gaan medewerkers van GGD GHOR Nederland voortvarend van start met het ondersteunen van de GGD’en. Al snel ontstaat binnen GGD GHOR Nederland een projectorganisatie die zich focust op alle coronagerelateerde activiteiten: Corona Programma Organisatie (CPO).

CPO

De CPO is onder andere verantwoordelijk voor het organiseren van voldoende testafnamecapaciteit, het landelijke callcenter testen, de landelijke pool met bron- en contactonderzoekers en vanaf december 2020 bovendien voor de verschillende vaccinatiecampagnes. Ook is de CPO verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ICT-systemen, websites, dashboards, monitoring van de virusontwikkeling en ondersteuning bij het zorgen voor de zorgcontinuïteit in verschillende GGD-regio’s.

LCCB

Van 1 januari 2022 tot 1 juli 2023 waren de coronagerelateerde activiteiten formeel ondergebracht in de stichting Landelijke Coördinatie Covid-19 Bestrijding (LCCB). Deze stichting was een rechtspersoon met wettelijke taak die in opdracht van het ministerie van VWS de eerdere activiteiten van GGD GHOR Nederland op het gebied van coronabestrijding uitvoert.

Kortom

Afhankelijk van de periode waarover we schrijven of spreken, is het allemaal juist. ‘Wij’ zijn GGD GHOR Nederland, CPO en LCCB. Dezelfde taken zijn in de loop der tijd veelal uitgevoerd door dezelfde mensen, alleen organisatorisch waren zaken anders geregeld. Omdat dit nogal verwarrend kan zijn voor de buitenwacht, hebben we er op deze website voor gekozen zoveel mogelijk te spreken over ‘de landelijke coronabestrijdingsorganisatie’. Dat zijn wij. En wij waren erbij.

'GGD GHOR Nederland, CPO, LCCB en de landelijke coronabestrijdingsorganisatie. Dat zijn wij. En wij waren erbij'