Alle begin is hectisch

Overzicht

De bron van de landelijke werk-instructie voor bron- en contactonderzoekers

Tijdens de eerste weken van de coronapandemie draaide arts infectieziektebestrijding Erik de Jonge bij GGD Rotterdam-Rijnmond mee in de piketdiensten. ‘Ik had mensen aan de lijn die positief hadden getest. Die gaf ik advies over de infectie en de maatregelen die ze moesten nemen. Midden in de nacht belde ik met een familie. Het was een van de eerste cases van iemand die écht ziek werd opgenomen in het Erasmus MC. Die persoon was er slecht aan toe. Dat gesprek zal me altijd bijblijven.’

In mei 2020 maakte hij de overstap naar de landelijke coronabestrijdingsorganisatie, als medisch adviseur op het onderwerp bron- en contactonderzoek. Een landelijk team ging zich bezighouden met het opzetten van een landelijke schil van BCO-medewerkers die de GGD’en moest ondersteunen. Door de vele besmettingen kwamen zij om in het werk.

Er waren heel veel extra mensen nodig om het bron- en contactonderzoek te doen. Mensen die niet per sé een medische achtergrond hadden. En dat was wel een ding, want bron- en contactonderzoek is een medische handeling. De allereerste vraag was die Erik en zijn collega’s moesten beantwoorden was dus: hoe zorg je ervoor dat ook niet-medisch geschoolde mensen toch op een goede manier bron- en contactonderzoeken konden doen? Met een gedetailleerde werkinstructie.

In deze video spreekt ‘de dokter’ over de totstandkoming van die eerste landelijke werkinstructie voor BCO-medewerkers.   

Samen de klus klaren

Podcast over de landelijke pool BCO-medewerkers. 'Je moet gewoon dingen doen in plaats van blijven afwegen.'

Annemiek van den Elshout, Nils van Mourik & Ilse Hofland Lees verhaal

Sterker en beter

'In de begintijd van BCO was er alleen maar tijd voor inhoud. Digitaal overleggen. Voorwaarts mars.'

Fonzie van der Mierden Lees verhaal

Alle begin is hectisch

'We hadden geen idee hoeveel bron- en contactonderzoek er gedaan moest worden'

Arjo Mans Lees verhaal